ZEBARR tim održao radionicu “Small fish big wave”

Juče (29. septembra), ZEBARR tim je održao dugo-očekivanu radionicu “Small Fish, Big Wave” na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI). Sa oko 30 entuzijastičnih učesnika iz 6 različitih institucija, događaj je imao za cilj da ukaže na ključnu ulogu zebrica u naučnim istraživanjima. 

Radionica je prisutnima pružila jedinstvenu priliku da uče ne samo od eksperata sa IMGGI-ja već i od istaknutih naučnika iz Portugala, Turske, Sjedinjenih Država i Kanade. Ovi eminentni predavači podelili su svoja najznačajnija saznanja i naučna otkrića i, zahvaljujući šarolikoj paleti ekspertiza, na jasan način predstavili mnogostrane pristupe u istraživanjima na zebricama.

Dan je započeo predavanjima članova ZEBARR tima, dr Jovane Jasnić i dr Snežane Kojić. Njihove prezentacije su upoznale učesnike sa svetom zebrica i ZEBARR projektom.

Naredna predavanja su se bavila veoma značajnim temama kao što su genetička manipulacija i istraživanja kancera, dalje šireći vidike polaznika radionice.

Nakon stimulativne jutarnje sesije, učesnici su prikupili energiju tokom dobro-zaslužene pauze za ručak. Međutim, najveće uzbuđenje ih je sačekalo popodne. Nakon pauze, počašćeni su turom “iza scene” tokom koje su se upoznali sa uzgajalištem zebrica i centrom za mikroskopiju.

Nakon ovog kratkog obilaska, glavni fokus radionice bio je prebačen na toksikološke studije i najnovija dostignuća iz oblasti regeneracije.

Time se događaj završio, a ušesnici su sa sobom poneli nova saznanja, nove kontakte i dublje uvažavanje uloge zebrica u našem boljem razumevanju biološkog sveta. Radionica “Small Fish, Big Wave” je bila veoma uspešna, postavivši temelje za buduće saradnje i otkrića.

Vesti i događaji