ZEBARR na Unistem danu

10. marta, član našeg tima, dr Mirjana Novković, održala je predavanje o biomedicinskom aspektu regerativnog potencijala zebrica u okviru manifestacije Unistem day 2023.

Unistem day je međunarodna manifestacija koja promoviše istraživanja na matičnim ćelijama i njihovu primenu u regenerativnoj medicini. Ovaj događaj se obeležava svakog marta, a ove godine, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je tim povodom održao dan otvorenih vrata za srednjoškolce kako bi podigao svest o istraživanjima matičnih ćelija i njihovom potencijalu za poboljšanje ljudskog zdravlja.

U okviru dana otvorenih vrata, predavanje dr Novković ukazalo je na jedinstvene regenerativne sposobnosti zebrica i to kako se one mogu iskoristiti u biomedicinskim istraživanjima. Govorila je o sposobnosti zebrica da regenerišu tkiva i organe, kao što su srce, kičmena moždina i peraja, i tome kako naučnici mogu proučavati ove procese da bi dobili bolji uvid u regenerativnu biologiju čoveka.

Predavanje je učenicima bilo zanimljivo i pokazali su želju da saznaju više o potencijalu zebrica u biomedicinskim istraživanjima. Postavili su brojna pitanja i diskutovali sa dr Novković.

Srednjoškolci su takođe imali priliku da posete uzgajalište zebrica. Tokom posete, slušali su o održavanju uzgajališta i brizi o zebricama. Mogli su da vide kako se zebrice gaje u kontrolisanim uslovima sa specifičnom ishranom i osvetljenjem kako bi se očuvalo njihovo dobrostanje i njihov potencijal za korišćenje u istraživanjima iskoristio do maksimuma. Poseta uzgajalištu je omogućila učenicima da razumeju značaj pravilne brige o životinjama u naučnim istraživanjima.

Sveukupno, dan otvorenih vrata na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo povodom Unistem dana 2023 je bio uspešan, obezbedivši srednjoškolcima mogućnost da nauče o trendovima u biologiji matičnih ćelija i upotrebi zebrica u biomedicinskim istraživanjima.

Vesti i događaji